Latest posts

ФОНДАЦИЈАТА „Д-Р МИХАИЛ ЛЕВЕНСКИ“, ДАРИ ПЕТСТОТИНИ ПРИМЕРОЦИ ОД КНИГАТА „КАКО ДА СТАНАМ СВОЈ“

Во чест на 100-годишнината од раѓањето на втемелувачот намакедонскиот литературен јазик, Фондација „Д-р Михаил Левенски“, заклучно совчера, 14 јуни, реализираше неколкудневен проект во кој беа опфатени основнитеучилиштата со име „Блаже Конески“, ширум нашата татковина.„Д-р Левенски, низ збор и дела...

Фондацијата „д-р Михаил Левенски“, организираше креативна и уметничка работилница

На 14 февруари, Фондацијата „д-р Михаил Левенски“, организираше креативна и уметничка работилница, за децата од СОС-Детско Село, над 10-годишна возраст. Работилницата беше водена од академскиот сликар Тони Шулајковски, кој со задоволство ја прифати поканата на Фондацијата да биде носител...

Излезе од печат поетска збирка – „Лачи искрини“, на д-р Михаил Левенски

„ЛАЧИ ИСКРИНИ“ – Поетска збирка на д-р Михаил Левенски во издание на „Матица Македонска“ и Фондација д-р Михаил Левенски „Книга за љубовта, благодарноста и посветеноста“ – акад. Витомир Митевски „Возвишена поезија против бесмислата“ – проф. д-р Венко Андоновски „Клуч...

„Отаде црнилото“ – Изложба на Велимир Жерновски

Во Музејот на современата уметност во Скопје  отворена е самостојна изложба со наслов ОТАДЕ ЦРНИЛОТО | BEYOND THE BLACKNESS на македонскиот уметник ВЕЛИМИР ЖЕРНОВСКИ. Преку инспиративното патување низ космичкиот наратив посетителите имаат можност да го погледнат светот од поинаков агол. Да навлезат во...

ЛИКОВНА ИЗЛОЖБА – Емил Шулајковски

„Позитивните вибрации што ги пренесов на платната и акварелите, рефлектираа во полн сјај и кореспондираа со чувствата од публиката”, изјави Емил Шулајковски, на отворањето на својата 24-та самостојна ликовна изложба. Во извонредно пријатна и позитивна празнична атмосфера, 30 слики...

Донација на детски играчки за градинката Пчелка 2 по повод 21виот роденден на Мотоцентар

 Мотоцентар, по повод својот 21. роденден, подари детски играчки на децата во детската градинка „Буба Мара” – објект Пчелка2, во скопската населба Аеродром. Компанијата Мотоцентар одбележа 21 година од своето успешно работење кое неделливо се врзува со активна вклученост...

Златен орден за заслуги за Маестро Саша Николовски Ѓумар

Реномираниот македонски диригент Саша Николовски – Ѓумар и преставници на Фондацијата Д-р Михаил Левенски беа примени во Амбасадата на Република Австрија, од страна на Амбасадорот Др.Томас-Михаел Бајер. Повод за средбата беше високото признание – Златен Орден за заслуги за Австрија, кое на маестро Николовски му беше...

Децата од Детско село на проекција на филмот „Мечето Педингтон“

Во Скопје Сити Мол, во организација на Фондацијата Д-р Михаил Левенски се одржа едукативен забавен настан на кој специјални гости беа децата од Детското село и почесниот конзул на Република Перу за Република Македонија – Ненад Јаничевиќ. На овој...

Хуманитарен концерт за возобновување на храмот „СВЕТО ВОЗНЕСЕНИЕ ХРИСТОВО”

Насловот на овој концерт е “Чувства, ноти и предели” што не е случајно одбран, бидејќи во самото творештво се содржани токму овие 3 сегменти од неговиот личен опус со што самите љубители ќе се најдат за миг на различни...

Најмладите од градинката „Росица“од Ѓорче Петров, засадија дабови семиња

Во ЈОУДГ „ РОСИЦА “Ѓорче Петров во објектот „Калинка“ членовите од фондацијата „ д-р Михаил Левенски “, предводени од г-ѓа Камелија Левенска и стотина деца на возраст од 4 до 6 години, заеднички учествуваа во реализација на проектот „...